Cursul Învață Germană de Acasă
73 review-uri
Original price was: 15900lei.Current price is: 13900lei.
Comandă acum
gradele de comparatie ale adjectivului

Gradele de comparație ale adjectivului chiar aici!

Atunci când vorbim despre adjective în limba germană, gradele de comparație ne oferă posibilitatea de a evidenția diferențele sau similaritățile dintre obiecte sau ființe. Există trei grade de comparație: pozitiv, comparativ și superlativ.

1. Gradul Pozitiv: Gradul pozitiv este forma de bază a unui adjectiv, așa cum apare în dicționar. Acesta exprimă calitatea sau caracteristica unui lucru, ființei sau persoanei.

 • Exemplu: Das Wasser ist kalt. / Apa este rece.

De asemenea, gradul pozitiv poate fi utilizat pentru a exprima egalitatea în ceea ce privește o anumită calitate, folosind adverbe precum „so”, „ebenso” sau „gerade…wie”.

 • Exemple:
  • Mein Buch ist so gut wie dein Buch. / Cartea mea este la fel de bună ca și a ta.
  • Es ist ebenso weiß wie die Milch. / Este la fel de alb ca laptele.

2. Gradul Comparativ: Gradul comparativ se formează adăugând terminația „-er” la forma de bază a adjectivului.

 • Exemplu: Mein Sohn ist fleißiger als Johann. / Fiul meu este mai harnic decât Johann.

Anumite adjective care se termină în „-el” își pierd litera „-e”, iar altele primesc Umlaut (transformarea vocalei) când sunt comparate.

Comparativul poate fi întărit cu adverbul „viel” pentru a evidenția diferențele într-un mod mai accentuat.

 • Exemplu: Mein Computer ist viel besser als deiner. / Calculatorul meu este mult mai bun ca al tău.

3. Gradul Superlativ: Gradul superlativ se formează adăugând „-(e)st” la forma de bază a adjectivului. Anumite adjective primesc terminația „-est”, iar altele primesc doar „-st”.

 • Exemple:
  • bunt – bunteste
  • hell – hellste

Superlativul poate fi exprimat și cu ajutorul prefixului „-aller”, pentru a sublinia cel mai înalt nivel de o anumită calitate.

 • Exemplu: Der Sommer ist die allerschönste Jahreszeit. / Vara este cel mai frumos dintre toate anotimpurile.

În ciuda acestor reguli generale, există adjective care nu acceptă comparația sau care au forme neregulate în gradele de comparație.

Concluzie: Gradele de comparație ale adjectivului în limba germană oferă o modalitate eficientă de a descrie și de a compara obiecte, ființe sau persoane în diferite contexte. Prin înțelegerea acestor grade, vorbitorii de germană pot comunica mai precis și mai detaliat.

Pentru a începe călătoria ta în lumea învățării acestei limbi, descoperă „Învață Germana de Acasă prin Ascultare„. Cu această carte captivantă și interactivă, vei fi ghidat pas cu pas să îți dezvolți abilitățile de ascultare și înțelegere a limbii germane în confortul propriului cămin. Cumpără acum și începe să explorezi minunata lume a germanei!